Внимание: средно от 82 000 Нова Malware заплахи на ден

Malware е около продължение на повече от 40 години, но според доклад от Panda Security 20 на сто от всички от зловреден софтуер, който някога е съществувал е създаден през 2013 година. Това се равнява на 30 милиона нови злонамерени заплахи за една година, или около 82 000 на ден.

Като се има предвид този контекст, вероятно ще трябва да помисли за себе си късметлия вашите устройства, които не са постоянно изложени на риск. Дори и да имам инфектирани с един злонамерени атаки на месец, той все още щеше да означава, че са били пощадени от 99,9999% на всички евентуални нови заплахи. Вашият Antimalware трябва да се правиш нещо правилно.

PandaLabs установи, че повече от седем на десет от най-новите заплахи през 2013 г. са били троянски коне. Факторинг, че срещу общия обем на зловреден софтуер за годината, Panda открили повече от 21 милиона нови троянски варианти на миналата година. Останалата част от зловреден софтуер заплахи бяха съставени от червеи (13.3%), вируси (8.49%), рекламен / шпионски софтуер (6,93%), както и много миниатюрен номер, който падна в “други” категория.

Не е изненадващо, размерите на действителните зловреден софтуер компромис са сходни. Trojans водят начина, възлизащи на почти осем от 10 инфекции през 2013 година. Най-заразен страната е Китай с 54,03% от общия размер на откритите инфекции. Вероятно не е съвпадение, че Китай също има най-висок процент на потребители, работещи Windows XP.

Самият обем на зловреден софтуер изглежда да е, по-малко на пряка загриженост, обаче от целенасочени атаки и пробиви в данните. Twitter бе насочена през февруари 2013 г., последван от Facebook, Apple и Microsoft. PandaLabs съобщава, че всички тези четири големи технологични компании падна жертва на сложна атака, която целенасочено потребители чрез използване на незакърпени Java уязвимост.

PandaLabs откроява нарушението на Adobe като едно от най-ужасните инциденти на миналата година. Източник код за някои продукти на Adobe е компрометиран и потребителските имена и паролите на повече от 38 милиона активни потребители са били изложени. За съжаление, това, което научихме е, че близо два милиона сметки-около пет процента от общата-често използваните абсурдно несигурен паролата на “123456” въпреки многото подобни нарушения в миналото и често повтаряно послание от експерти по сигурността, за да използвате по-сложни пароли. Още половин милион потребители са разчитали на “123456789” и близо 350 хиляди сметки просто използват “парола” като парола.

Социалните мрежи също бяха подложени на критики през 2013 година. Сметка Burger King Twitter е бил хакнат, и нападателите се променили образите на Макдоналдс и заявиха, че веригата за бързо хранене е придобит от своя съперник. The Twitter сметка на Associated Press също е опростен, а нападателите са го използвали, за да изпрати фалшиви новини сигнали, които твърдят, че бомби бяха взривени в Белия дом и, че президентът Обама е бил ранен.

PandaLabs също изследва света на мобилните зловреден софтуер, и заключи, подобно на всеки друг доставчик на сигурност там-че Android е най-главната цел на мобилните зловреден софтуер разработчици. Panda предупреждава Android мобилни потребители, че те са в мерника и да очакват нови вълни от атаки и опити за кражба на лични и финансови данни от Android устройства през 2014 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *