Страховете на потребителите от подобен преход нямат сериозни основания – отворената ОС има всичко необходимо

Преходът от Windows към Linux е свързан с въпроси по отношение инсталиране, интерфейс, приложения и други аспекти на отворената ОС, но страховете са необосновани

С изтичане на поддръжката на Windows XP на 8 април, пред потребителите на 12-годишната операционна система стои задачата да изберат следващата си платформа.

Освен по-новите версии Windows 7, 8.x i 10 , sъществуват и алтернативни безплатни решения с отворен код, като логичният избор би бил Ubuntu – най-популярната Linux система за десктопи.

Преходът от Windows към Linux естествено е свързан с много въпроси по отношение инсталиране, интерфейс, приложения и други аспекти на отворената ОС. Страховете на потребителите на Windows от подобен преход обаче нямат сериозни основания, както става ясно от сравнението между двете ОС в softpedia.com. В частност, съпоставени са основни аспекти на версиите Ubuntu 14.04 LTS и Windows XP.

Инсталация

Ако някога сте инсталирали операционна система Windows, значи знаете как да инсталирате и Ubuntu. Системата използва много опростен инсталатор, който няма да ви затрудни. Единственият недостатък е, че ако искате да създадете дялове, ще се натъкнете на някои имена, с които не сте запознати – например EXT4. Добрата новина е, че едва ли някога ще се нуждаете от множество дялове на Ubuntu.

Драйвери

Освен потребителите на Ubuntu и тези на Windows XP трябва да инсталират драйвери за новите компоненти, например Webcams. Някои устройства се поддържат от операционната система, но други изискват ръчна инсталация. Единственият драйвер, за който трябва да се притеснявате в Ubuntu, е този за графичната карта. Първата инсталация може да ви затрудни, но след като се научите да как да добавяте PPA или да ъпгредвайте пакета си, всичко вече ще ви изглежда лесно.

Главен интерфейс

Ubuntu е малко по-различна от Windows XP по отношение на интерфейса. Въпреки че той е интуитивен, някои потребители може да не искат да инвестират време да учат как да оперират в новата ОС. Добрата новина е, че Ubuntu има много разновидности, които изглеждат като Windows XP, например Xubuntu или Lubuntu – и двете са базирани на Ubuntu и представляват почти един и същ софтуер.

 

Инсталирането на приложения в Ubuntu е изключително лесно

Инсталирането на приложения в Windows XP изглежда лесно, нали? Кликвате два пъти върху пакета, съгласявате се с EULA споразумението и програмата се инсталира сама. При Ubuntu нещата са още по-лесни – отваряте Ubuntu Software Center, намирате желаното приложение и натискате „инсталирай”.

Но инсталирането на приложения в Windows XP може да бъде много опасно, особено след като Microsoft прекрати поддръжката, т.е. престане да пуска обновления на сигурността. При Ubuntu никога няма да си навлечете вируси или малуер при инсталиране и като цяло вирусите за Linux са пренебрежимо малък брой. Дори когато се появи проблем, разработчиците на отворената платформа бързо го решават.

Имайте предвид обаче, че при Ubuntu няма да намерите всички приложения, с които сте свикнали да работите на Windows XP. Много приложения са кросплатформени, но при Ubuntu може да се наложи да търсите алтернативи.

Игри

Windows XP може да изглежда по-добра платформа за игри, но повечето разработчици скоро ще престанат да правят софтуера си съвместим с умиращата XP система. Valve влага много усилия в посока Linux и тласка цялата индустрия в тази посока. Steam за Linux се сдоби с над 500 игри само за една година и няма индикации за забавяне на тази тенденция. В следващите години Linux платформата със сигурност ще бъде равнопоставена с Windows в игрите. Така че, преходът към Ubuntu е добър ход за геймърите.

Заключение

Ако сте потребител на Windows XP и се колебаете към коя ОС да мигрирате – Linux/Ubuntu или Windows 7/8/10, няма причини да не изберете отворената платформа, която има всичко, от което се нуждаете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *